2019

  • 06.08.2019 Apuulia teaduste akadeemia presidendi külaskäik. Tallinn. Lisainfo.
  • 31.01-02.02.2019 Rahvusvaheline seminar-töötuba „Teaduselt parlamendile“. Tallinn. Lisainfo ja materjalid.
  • 24.01.2019 Konverents „Eesti riigikeele sajand“. Tallinn. Lisainfo ja materjalid.

TEAME+ programmi tegevused 2019
Noorte teadlaste arendamine

  • 21. jaanuaril 2019 toimus akadeemia saalis konkursi „Teadus 3 minutiga“ jätkukoolitus, kus mindi sammuke edasi Heimtalis alustatud kogemusega. Õppejõududeks olid taas Kaspar Kaljas ja Indrek Simm. Finalistide esinemised salvestati; kõik said oma videofailid, et kodus analüüsiga süvitsi minna.
  • 8. veebruaril 2019 toimus akadeemia saalis konkursi „Teadus 3 minutiga“ pidulik gala, kus selgitati välja viis parimat lühiloengut. Vt kogu galaõhtu salvestust siit. Sündmust kajastas ka Novaator.
  • Konkursi „Teadus 3 minutiga“ jaoks toimus 16.-17. märtsil 2019 salvestus tele-eetri klippideks.
  • 6.–10. maini 2019 oli konkursi „Teadus 3 minutiga“ viie parima klipi esitlus Eesti televisiooni saates „Terevisioon“. Paralleelselt telesaatega kutsus teadusportaal Novaator publikut viie noore teadlase seast oma lemmikesinejat valima. Ülekaalukalt võitis Eesti muusika- ja teatriakadeemia pärimusmuusika eriala doktorant Maria Korepanova.
  • 3 minuti loengud teaduste akadeemia Youtube'i-kanalis.

Teadlaste avatud dialoog ühiskonnaga

  • 02.02.2019 – Seminar and training workshop: Towards bridging science and decision-making. Vt täpsemalt siit.
  • 27.05.2019 – toimus teaduspärastlõuna (XI) „Jõnksuline maailm ehk akadeemik Gustav Naani torkivate mõtete terendusi“. Esinesid Tõnu Viik Tõraverest ja Tõnu Viik Tallinnast.
    Valik fookusteemasid: Evolutsioon saab toimida vaid siis, kui populat-sioonis on piisavalt vaheldusrikkust; revolutsioon siis, kui on piisavalt pingeid ja pulbitsevat energiat. Kas see kehtib ka teadusmaastikul? Aga ühiskonnas? Kas vaim saab võtta võimu? Kas raamidest välja mõtlemine segab või inspireerib? Kas vastuolulised isiksused on traditsioonide lõhkujad või uute horisontide avajad? Kas akadeemia ja akadeemikud peaksid olema tarkuse ja kogemuse vardjad või revolutsiooniliste (ning vahel ohtlike) ideede vedurid? Teaduspärastlõuna toimus akadeemik Gustav Naani 100. sünniaastapäeva auks.
  • 5.09.2019 – toimus teaduspärastlõuna (XII) „Kliima muutub ‒ millised tehnoloogilised lahendused sellega kohanemiseks on pakkuda Eesti teadlastel?“  Akadeemik Enn Lust räägib vesinikutehnoloogiate arendamise teravaimast tipust ja akadeemik Jarek Kurnitski kõneleb hoonete energiatõhususe võimalustest ja väljakutsetest. Arutleme mõnusas vabas õhkkonnas, milline võiks olla akadeemia sõnum 13. septembril peaministri eestvedamisel akadeemia ruumides toimuval konverentsil „Kliimaneutraalsus – häving või edu?“