Esimesel ingliskeelsel kolme minuti loengute finaal-galal osaleb 19 välisdoktoranti

Reedel, 18. oktoobril algusega kell 18 toimub Eesti teaduste akadeemia korraldatava ingliskeelse konkursi „Teadus 3 minutiga“ finaal-gala, kus 19 Eesti ülikoolides õppivat välisdoktoranti tutvustavad kolmeminutilise ettekande jooksul oma teadustööd. Gala lõpus valitakse nende seast kuni viis parimat, kes saavad auhinnatud.

Kui eestikeelne kolmeminutiliste loengute konkurss on toimunud alates 2015. aastast juba kaheksa korda, siis ingliskeelne konkurss toimub tänavu esmakordselt. Finalistid peavad kolme minutiga kokku võtma oma aastaid kestnud teadustöö moel, mis on huvitav ja arusaav kõigile kuulajatele, olenemata taustast ja eelteadmistest.

Piduliku sündmuse otseülekannet saavad kõik huvilised jälgida akadeemia kodulehel, akadeemia Facebooki lehel või Novaatori portaalis.

Finaalis osalevad doktorandid esindavad Tartu ülikooli, Tallinna tehnikaülikooli, Tallinna ülikooli, Eesti muusika- ja teatriakadeemiat, Estonian Business Schooli, Eesti kunstiakadeemiat ja Eesti maaülikooli.

Finalistid on pärit maailma eri paigust: Aserbaidžaanist, Bangladeshist, Brasiiliast, Guatemalast, Gruusiast, Iirimaalt, Indiast, Iraanist, Itaaliast, Lätist, Nigeeriast, Soomest, Türgist ja Ukrainast.

Konkursi žüriisse kuuluvad: teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, USA suursaadik Eestis George P. Kent, Inclusive Financial Technology Foundationi juhatuse liige Kristjan Järve, UNESCO Eesti rahvusliku komisjoni peasekretär Kerli Gutman-Normak, ettevõtja ja Vabariigi President Alar Karise diginõukogu liige Kaidi Ruusalepp, konsultant ja koolitaja, tulundusühistu Tuleva juhatuse esimees Annika Uudelepp ning Eesti rahvusringhäälingu ajakirjanik Joosep Värk.

Õhtut juhib ERRi ajakirjanik Kristo Elias.

Finaalile on eelnenud ülikoolide sisekonkursid ja Eesti teaduste akadeemia poolt korraldatud koolitused esinemisoskuse lihvimiseks. Samuti kirjutas iga finalist oma uurimustööst populaarteadusliku artikli, mis kas on juba ilmunud või peagi ilmub Research in Estonia veebilehel.

Finaali ja sellele eelnevate koolituste peamine eesmärk on pakkuda doktorantidele praktilist kogemust avalikkuse ees esinemiseks ja oma teadustöö tutvustamiseks, aga ka erinevate erialade doktorantide võrgustiku loomine.

Koostöös Eesti noorte teaduste akadeemiaga korraldatavat konkurssi toetavad Inclusive Financial Technology Foundation (InFTF) ja Eesti teadusagentuur läbi Research in Estonia tegevuste.