Academia Pernaviensise 325. aastapäeva tähistamine Pärnus

29. augustil tähistatakse 325 aasta möödumist ajast, mil Tartu ülikool (Academia Gustavo-Carolina) Tartust Pärnusse toodi, muutes Pärnu ülikoolilinnaks. Sel erilisel päeval meenutatakse ja austatakse toonase Academia Pernaviensise asutamist Pärnusse. 

Pärnu sai ülikoolilinnaks 1699. aasta 28. augustil, kui toonane Põhjasõja eel Tartust Pärnusse kolitud Academia Gustavo-Carolina avati. Alates 1700. aasta suvest jätkati Academia Pernaviensise nime all ja kokku kanti Pärnus matrikliraamatusse 191 tudengit.

Academia Pernaviensis tegutses Pärnus 11 aastat, kuni rootslased evakueerisid akadeemia otsese sõjategevuse jalust 1710. aastal. Venemaa ja Rootsi vahel sõlmitud Liivimaa kapitulatsiooniaktis nähti küll ette akadeemia tegevuse jätkamist Pärnus, kuid sõja- ja katkujärgses kitsikuses polnud see kohaliku elu vaatenurgast enam esmatähtsal kohal.

Academia Pernaviensise 325. aastapäeva lugu on otseselt seotud alates 1996. aastast tegutseva Tartu ülikooli Pärnu kolledžiga.

Ürituse ajakava

  • 12.00 Lavastuslik tervitustseremoonia akadeemia ajaloolises asukohas, linnaraamatukogu ees (Akadeemia 3, Pärnu). Tervitab Rootsi impeeriumi Liivima provintsi kindralkuberner ja akadeemia kantsler Erik Dahlberg.
  • 12.30 Elamuslik akadeemiline rännaklavastus koos akadeemiaaegse tudengi ja Pärnu kaupmehega ning Pärnu kolledži õppejõududega. Rännak algab Akadeemia 3 juurest ja lõppeb Pärnu kolledžis, Ringi 35, läbides eeskavaga peatuspunktidena Mohri aida ja Tallinna väravad.
  • 14.00 MTÜ Academia Pernaviensise XXI mõttekoda akadeemilisest kuurortist Pärnu kolledži raamatukogus. Külalisesinejad on Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere ning akadeemik ja Eesti kunstiakadeemia rektor Mart Kalm. Tarmo Soomere räägib teemal „Linna kodu mere ääres“ ja Mart Kalm teemal „Pärnu ja moodne arhitektuur“.

Tule ja saa osa põnevast ajaloost, mis on Pärnu linna kujundanud! Üritust toetab Pärnu linn ja see on osalejatele tasuta.

Academia Pernaviensise mõttekoda: www.academia.ee